Program
DZIEŃ 1
Zbiórka na lotnisku, na stanowiskuRainbow, przelot samolotem czarterowym do Banjul. Przylot, transfer do hotelu, obiadokolacja, nocleg w Banjul. Aktualne rozkłady prosimy sprawdzać na: stronie operatora.
DZIEŃ 2
Po śniadaniu zwiedzanie Banjul, stolicy najmniejszego państwa w Afryce. Zobaczymy między innymi Muzeum Etnograficzne w Katchikally razem z rezerwatem krokodyli, Łuk Triumfalny, skąd rozpościera się wspaniały widok na miasto. Będziemy mieli okazję podziwiać miejscowe rękodzielnictwo na tutejszym bazarze. Po południu czas wolny na zakupy .Wieczorem kolacja z regionalnymi potrawami gambijskimi jak np.: mięso w pysznym sosie zrobionym na bazie z orzeszków ziemnych, pomidorów, dyni i cytryny serwowany z drobnym ryżem, lub benachin czyli zamarynowana w cebuli i grillowana w przyprawach ryba z duszonymi warzywami takimi jak maniok, okra, bataty, marchew, bakłażany. W lokalnejrestauracji, do kolacji towarzyszyć nam będą afrykańskie rytmy.
DZIEŃ 3
Po śniadaniu wyruszymy do wioski rybackiej Tanji gdzie podziwiać będziemy codzienne życie rybaków i ich rodzin, których egzystencja zależna jest od połowów. Zaskoczy nas feria barw i zapachów oraz liczne uśmiechnięte twarze mieszkańców. Odwiedzimy również prywatny skansen na wolnym powietrzu traktujący o życiu, kulturze i tradycji Gambijczyków. Zajrzymy do Sanyang, gdzie przy odrobinie szczęścia będziemy mogli zobaczyć tradycyjne walki wrestlingowe Gambijczyków. Odpoczniemy na przepięknej plazy Paradise a następnie odbędą się wesołe warsztaty kulinarne, mające przybliżyć nam specyfikę gambijskiej kuchni, zakończone oczywiście degustacją. Podczas warsztatów dowiemy się również jak przygotować sok z owoców baobabu, oraz co to jest wonjo i dlaczego jest tak popularny w Afryce. Powrót do hotelu. Czas wolny. Kolacja i nocleg.
DZIEŃ 4
Po śniadaniu przejazd do portu i przeprawa promem przez rzekę Gambia do miejscowości Barra. Podczas oczekiwania na przeprawę będziemy mieli pierwszą możliwość obserwacji typowego folkloru afrykańskiego. Prom jest głównym środkiem lokomocji pomiędzy północą a południem, przeprawia się tędy zwierzęta: kozy, wielbłądy, wszelaki drób, ponadto kosze z owocami i mnóstwo innych rzeczy. Warto przyjrzeć się wyprostowanym jak struna kobietom niosącym bagaże na głowach i ich barwnym strojom zwanym bubu. Przejazd do Senegalu. Dojazd późnym popołudniem do największego centrum turystycznego w Senegalu miejscowości Saly/Somone. Zakwaterowanie w hotelu kolacja, nocleg. (trasa ok 200 km lądem plus przeprawa promowa) W przypadku utrudnień związanych z niemożnością skorzystania z promu (problemy techniczne bądź trudne warunki pogodowe) udamy się w kierunku Mostu Transgambijskiego w Farafenni mając po drodze możliwość obserwacji codziennego życia gambijskich wsi zamieszkałych przez ludy Mandinka, Serer i Fulani.
DZIEŃ 5
Po śniadaniu wyjazd do rezerwatu Bandia. Będzie to rodzaj safari specjalnie przystosowanym do tego celu samochodem. Podczas wizyty w parku będziemy mogli podziwiać między innymi żyrafy, nosorożce białe, zebry, bawoły sawannowe, kilka gatunków antylop, hieny, patasy rude i koczkodany zielone i kilka innych okazów afrykańskiej fauny. Po południu czas wolny na obiad oraz zakupy pamiątek w rezerwacie (likiery lokalne, pocztówki, magnesy, koszulki, biżuteria itp.). Czas wolny na plażowanie i wypoczynek. Dla chętnychproponujemy niezapomnianą wycieczkę quadami po buszu (za dodatkową opłatą ok 125 Euro za dwuosobowego quada, od kierowcy quada wymagane jest prawo jazdy). Powrót do hotelu, kolacja i nocleg.(trasa 30 km)
DZIEŃ 6
Po śniadaniu udamy się na całodniowe zwiedzanie stolicy kraju i najważniejszego miasta Zachodniej Afryki - Dakaru. Miasto to ciekawie komponuje wpływy kolonialne, rozległe afrykańskie przedmieścia i budowle zupełnie europejskie. Historyczne, kolonialne budynki, muzea czy galerie współgrają tu z kolorowymi, gwarnymi targami pod gołym niebem. Zobaczymy między innymi Pałac Prezydencki, afrykański targ z pamiątkami „marché Kermel”, katedrę, Plac Niepodległości, pomnik Renesansu Afryki oraz najdalej wysunięty na zachód Afryki - przylądek Almadies. Następnie przeprawa promowa na Wyspę Goree. Obecnie wyspa przyciąga wielu zwiedzających swą unikalną, kolonialną zabudową, pięknymi, pastelowymi barwami odrestaurowanych domów oraz specyficznym klimatem minionej epoki. Ta, należąca do światowego dziedzictwa kultury wyspa (lista UNESCO) ze względu na swoją przeszłość jest ważnym miejscem historycznym dla Afrykańczyków. Na wyspie mieszkają liczni artyści, szczególnie malarze. Czas płynie tutaj leniwie, melancholijnie. Podczas zwiedzania wyspy lunch u Senegalskiej Mamy Afryki Nene, która zaserwuje nam senegalską potrawę Mafe czyli aksamitny gulasz mięsno- warzywny z masłem orzechowym i przyprawami lub świeże krewetki prosto z oceanu smażone w czosnku. Powrót do hotelu w rejonie Saly /Somone. (trasa ok 160 km)
DZIEŃ 7
Śniadanie, wykwaterowanie i przejazd w kierunku Gambii. Zakwaterowanie i obiadokolacja w hotelu w okolicach Banjul. (ok 260km)
DZIEŃ 8
Śniadanie, czas wolny na plażowanie i wypoczynek w Gambii. Wieczorem transfer dla Klientów powracających do kraju - na lotnisko, wylot do Polski. Dla Klientów, którzy wybrali dodatkowy tydzień pobytu w Gambii po południu transfer do wybranego hotelu.
DZIEŃ 9
Przylot do Polski.
Uwagi do programu
Kolejność realizacji punktów programu może ulec zmianie lub odwróceniu.